7. marraskuuta 2011

Iyi bayramlar!

Meinasin kirjoitella jonkinlaista infopakettia tänään alkaneesta bayramista, mutta kun selailin muita Turkki-aiheisia blogeja, huomasin, että todellakaan ollut ainut samanlaisen ajatuksen kanssa. Jätetään siis väliin, eiköhän tuo ole tullut kaiken kaikkiaan jo selväksi ja niille, joille ei ole, niin voitte vaikka googlettaa.

Mua harmittaa, että meen Istanbuliin just kun bayram on ohi. Olisi ollut kiva päästä fiilikseen mukaan ja nähdä millasta se siellä on. Ei nimittäin ole ollut bayramit kovin ihmeellisiä meillä täällä Suomessa, vaikka toki juhla on jotenkin aina muistettu. Samoin mun kuulema pitäs viettää ramadan Istanbulissa, ilmapiiri on "jotain ihan erityistä". Vuosi sitten olin ramadanin Alanyassa, mutta rehellisyyden nimissä ilmapiiriin se vaikutti ainostaa negatiivisesti: kylä oli täynnä kiukkusia ja nälkäisiä ihmisiä, ja sitten mulla oli huono omatunto, kun söin. Että en sitten tiedä miten se olisi ihmeellisempi Istanbulissa. Ramadanin alku oli kyllä erilainen Istanbulissa kun Alanyassa. Iftarin aikaan Sultanahmet oli kovin täynnä odottavia ihmisiä (ja mulla huono omatunto, kun olin jo syönyt) ja  erilaista ruokaa oli toosi paljon hassuissa kojuissa. Ja sitten syötiin sellasta pahaa tikkarin tapasta, mikä valu sormille, jos sitä ei pyörittänyt tarpeeksi usein.

En aikonut mainita mitään teurastamisesta, mutta muistan, että jonain vuonna joku lammas karkas teurastajilta ja ne jahtas sitä ympäri kaupunkia. Noin on varmaan kyllä käynyt tuhat kertaa... joka tapauksessa tää kuva muistutti erehdyttävästi mua tosta tarinasta.Toki vähän julma ajatus, että lampaat jahtaa lampaita teurastusmielessä, mutta....se on Late Lammas!

Hyvää bayramia!

2 kommenttia:

  1. Sinnekkin Iyi Bayramlar.. Itse olen tyytyväinen että olen Suomessa bayramina, olen sen kokenut enkä toisten tahdo. Ne eläimet, itkin niiden puolesta ja se lemu hyi... Tänään tyhmä menin katsomaan turkkilaiset uutiset netistä, en tajua miksi edes aukaisin kyseisen videon mutta itkuhan siinä pääsi kun näin miten lehmä jäi valitettavasti kitumaan kun kurkusta lensi veri, illalla vielä näytin miehelleni kyseisen raa'an videon ja kuvittelin että nyt pystyn sen jo jotenkin katsomaan kun alku järkytys on jo koettu mutta ei, taas kamala vollotus.. Hihihi taidan olla kauhean herkkä. Turkissa ollessani en pystynyt syömään "perheeni" uhraamaa lammasta tai lehmää, kerkesin niihinkin jo kiintyä enkä pystynyt syömään ystävääni.. Onneksi nyt ollaan Suomessa :) Ensivuonna Bayramina ei tiedä sit vaikka asutaanki jo Istanbulissa.

    VastaaPoista
  2. Mä en todellakaan halua nähdä mitään teurastusta, en kestäs sitä ollenkaan, mutta teurastamista on vissiin rajotettu Istanbulissa aika lailla, ettei sitä ihan Taksimilla tai Nisantasissa kohtaa :D mutta Istanbul on kai nyt tosi rauhallinen, et sen suhteen siellä on vissiin ihan oma fiilis :)

    VastaaPoista