9. joulukuuta 2013

Nothing good ever comes of violence

Minusta tämä on jotenkin surkuhupaisaa, että puoli vuotta takaperin seurattiin jännityksellä ja kauhulla Turkin uutisia mielenosoituksista, joissa vastutettiin mm. poliisin käyttämää väkivaltaa rauhanomaista mielenosoitusta vastaan. Tietenkin mielenosoituksiin liittyi myös paljon muuta, mutta huomio Turkin tapahtumissa kiinnityi ennen kaikkea poliisin väkivaltaiseen käytökseen. Siellä käytettiin surutta vesitykkejä, kyynelkaasua ja kumiluoteja, vaikka alunperin ihmiset osoittivat mieltään vain olemalla, eivät tekemällä yhtään mitään.  

Turkki kesäkuu 2013. Flickr.

Nyt seurataan Suomen uutisia ja mediahässäkkää Suomen poliisin toiminnasta Tampereella itsenäisyyspäivänä. Pidätetty nuori valitti lauantaiaamuna uutisissa, että hänen ranteisiin sattuu, kun hänet pidätettiin, mutta hän teki mitä piti tehdä. Kyseenalaiseksi jäi minkä asian puolesta (tai vastaan) ja mitä mellakointi auttoi? Kenen hyödyksi oli rikkoa yritysten ikkunoita, hyökätä poliisin kimppuun ja vahingoittaa virkatehtävässä olleita eläimiä? No, ei ainakaan kyseisen nuoren hyödyksi, koska hänen ranteisiinkin kävi koskemaan.

Eniten kuitenkin huomiota on herättänyt ratsupoliisin toiminta, ja se miten hevoset eivät olleet täysin hallinnassa, kun mielenosoittajat hakkasivat niitä jääkiekkomailoilla, heittivät pulloilla ja muilla esineillä. Hevosten kanssa elämäni toimineena voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että poliisin hevoset käyttäytyivät videoiden perusteella erinomaisesti. On saaliseläimelle luontainen reaktio paeta kiputilanteessa, eikä valitettavasti parhaitenkaan koulutettu hevonen pääse eroon pakoreaktiostaan. Jos hevosta lyödään jääkiekkomailalla tarkoituksena saada hevonen pois tolalta, siinä kyllä varmasti onnistuu. Hevonen tahtoo aina pois epämiellyttävästä tilanteesta, eikä voimakas kipu ole sellainen tilanne, jossa se hirveästi välittäisi mietiskellä onko pomo (ratsastaja) samaa mieltä asiasta. Olosuhteet huomioon ottaen, hevoset olivat kuitenkin kokoajan ratsastajien hallinnassa, vaikka muutama ylimääräinen loikka varmasti tulikin. 

Vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan missään muualla ei poliisi käyttäydy näin niin kuin Suomessa, että hevosella mennään väkijoukkoon. Hän antaa ymmärtää, että Suomen poliisin otteet Tampereella olivat liian rajuja, ja esimerkiksi hevosen jalkoihin jäänyt mielenosoittaja koki suurta vääryyttä. Minun näkymys asiasta on, että jos hevonen tulee kohti, ei silloin jäädä miettimään pitäisikö siirtyä vai katsoa mitä tapahtuu. Jos ei ymmärrä väistää, on oma syytä, jos jää alle. Videoiden perusteella kuitenkin mielenosoittajaan osui ratsastajan jalka, ei hevonen, eikä mielenosoittaja edes pyörinyt hevosen jaloissa, vaikka Li Andersson näin väitti. Sen verran fiksuja otuksia hevoset on, että tahallaan ne eivät päälle astu - ei varsinkaan hevoset, jotka on poliisihevosiksi koulutettu. 

Siinä Li Andersson kyllä oli oikeassa,  että muualla maailmassa poliisi ei toimi samalla tavalla kuin Suomen poliisi toimi mellakkatilanteessa. Muualla maailmassa otetaan tosiaan ne hevosta kevyemmät otteet käyttöön, kuten esimerkiksi vesitykit, kyynelkaasut ja kumiluodit. Olisikohan väkivallalla väkivaltaan ollut hänen mielestään oikea ratkaisu?  No, ainakin siinä olisi säästynyt hevoset ikävältä illalta, ruhjeilta ja stressiltä.

Tietenkään Suomea ja Turkkia ei voi suoraan verrata, mutta siitä huolimatta minusta on surkuhupaisaa, että Suomessa kitistään mitättömistä asioista. Olisiko mielenosoittajatkin halunneet esimerkiksi Turkin poliisin hoitamaan melakkaa? Olisiko siinä vaiheessa tehnyt enää mieli kitistä laukkaavasta hevosesta ja kipeistä ranteista?

No niin, taisin hieman provosoitua, mutta touhu Tampereella oli  niin naurettavaa, että ei siitä voi kuin provosoitua - varsinkin kun kontrasti Turkin tapahtumiin on niin valtava. 


Tiedot perustan lukemiini artikkeleihin lehdissä ja internetissä sekä videopätkiin, joita olen nähnyt mm. youtubessa. Jos olen saanut väärä infoa tai jotakin oleellista on jäänyt näkemättä, saa korjata ja antaa lisää infoa. :)


2 kommenttia:

  1. Niin naurettavaa touhua, olisi siis pitanyt saada rauhassa hajottaa paikkoja ja sotkea ja poliisin katsella vieresta, jep kaikille pidatetyille vaan lasku mukaan ja suu suppuun. Ei heru mitaan sympatiapisteita naille, kannissa hillutaan kun oikeasti ei ole syyta, jos jotain muutosta haluavat niin siihen on Suomessa kylla ihan asialliset kanavat etta politiikkaan vaan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mutta tuskinpa näillä riehujilla oli oikeasti mitään sanottavaa tai oikeaa mielipidettä esitettäväksi - ja jos oli, se ei ainakaan tällä tavalla tullut kenellekään selväksi.

      Poista