20. lokakuuta 2013

Ajatuksia rasismista

Tämä on aihe, joka varmasti aiheuttaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen, ja tästä joku saattaa jopa pahoittaa mielensä. Periaatteessa siksi en haluiaisi aiheesta kirjoittaa, mutta koska kommentoin eräässä blogissa aihetta ja melko lailla sain täystyrmäyksen, en voi olla kirjoittamatta ajatuksiani tarkemmin auki oman blogin puolella. Aiheena on siis rasismi, ja nimenomaan rasismi Suomessa. Mielipiteeni tässä perustuu täysin omiin kokemuksiin ja näkökulmani aiheeseen on tietenkin turkkilaisen. En voi tietää mitä täysin tummaihoiset tai hunnuttautuneet musliminaiset kokevat Suomessa, mutta voin kertoa mitä Suomen rasismi on ollut erään tietyn turkkilaismiehen elämässä.

Rasismi ei ole meillä arkipäivää. Emme kohtaa rasismia päivittäin, viikottain tai edes kuukausittain. Murat kyllä muistaisi kertoa, jos jotakin olisi sattunut, koska aihe kuitenkin kiinnostaa molempia. Turussa ei ole tainut sattua mitään rasismiin viittaavaakaan, tai ainakaan mitään sellaista, joka olisi jäänyt mieleen. Verrattuna siis edelliseen kotikaupunkiimme Etelä-Savossa, asiat on täällä paremmin. Ei Savossakaan rasismi päivittäistä ollut, mutta muutaman tapauksen muistan. Ensimmäisenä yhteisenä talvena ohikulkija ärähti "ählämi" - Murat ei silloin edes tiennyt mitä ählämi tarkoittaa, ja sanojakin oli selvästi kehitystasoltaan jälkeen jäänyt. Ei siis siksi, että hihkui ählämiä, vaan ihan hänen kasvoistaan, eleistään ja pukeutumisesta sen pystyi sanomaan, että kehitys ei tällä herralla ollut ihan normaali. Tiesin hänet myös ennalta aiemmasta työstäni. Emme ottaneet sitä suurena loukkauksena - luultavasti kyseinen henkilö ei edes tiennyt mitä teki.  Toinen kerta oli toissa kesänä, kun Murat käveli yöllä kotiin. Ohi ajavasta autosta oli huudettu neekeriä. Sen jälkeen Murat sai mennä aina yövuoroon autolla, vaikka työmatkaa oli vain kilometri. 

Kolmas onkin sitten paikallisen poliisilaitoksen ulkomaalaisasioiden-osasto. Siellä ei tuntunut kuin yhtä ainoata työntekijää kiinnostavan ulkomaalaisten lupa-asiat. Tavallinen opiskelijan jatko-oleskelulupa hakemus roikkui lupatoimiston pöydällä kuukausia - Turun pääpoliisiasemella kun vastaavat hoidetaan parissa viikossa. Työntekijänkin oleskelulupa tuntui olevan vuotta myöhemmin kiven alla, vasta kun heilutteli rasismikorttia, niin alkoi tapahtua. Se oli jotenkin hyvin surullista, että lakia valvova laitos voi käyttäytyä noin. Onneksi näissä asioissa enää tarvitse asioida kyseisen poliisilaitoksen kanssa. Turussa kun tosiaan tuntuu asiat olevan paremmin tässäkin asiassa.

Olemme tietenkin nähneet kadulla lyhtypylväissä monikulttuurisuutta vastustavia tarroja. Olemme lukeneet lehtiä, kuulleet kansanedustajien fiksuja kommentteja maanhanmuutosta, nähneet maahanmuuttokriittisiä keskusteluja. Olen nähnyt kulmien kohottelua, kun olen kertonut seurustelevani turkkilaisen kanssa. Nämä eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet normaaliin arkeen millään lailla.

Näistä kokemuksista huolimatta uskallan siis sanoa, että kyllä turkkilainen saa Suomessa asua ja elää rauhassa kohtaamatta rasismia päivittäin tai viikottain. Tottakai elämä ulkomailla on vaikeampaa kuin omassa kotikolossa, mutta kaikki vaikeudet ei liity rasismiin. Seurasin mielenkiintoista tilannetta asuntoesittelyssä pari viikkoa sitten. Ulkomaalainen mies kyseli niitä näitä välittäjältä ja lopulta alkoi painostamaan, että hänen tulisi saada asunto, koska hänellä on suurin tarve. Välittäjä kertoi, että jokainen kiinnostunut tekee hakemuksen netissä ja hakemusten perusteella valitaan asunnonomistajan vaatimusten mukainen vuokralainen. Mies kävi samantien syyttämään välittäjää rasismista ja syrjinnästä. Jos kaikki tällainen tilastoidaan rasistiseksi, niin ymmärrän kyllä miksi tilastot näyttää rajulta. 

Ymmärtänette, että en missään nimessä väitä, että Suomessa ei ole rasismia. Kyllä täällä on ja välillä erittäin räikeitä esimerkkejä saa lukea niin lehdistä kuin blogeista. Jokainen rasistinen tapaus on surullinen, ne saa kiukkuiseksi ja vihaiseksi, ja yksikin rasistinen teko on liikaa. Mutta vaikka meillä täällä on rasisimia, niin ei Suomi ole kuitenkaan huono paikka ulkomaalaisillekaan asua. Kyllä täällä pärjää ihan hyvin, eikä kauhuskenaariot ole arkipäivää.

Toivottavasti kukaan ei pahoittanut mieltään, sillä tarkoituksena ei missään nimessä ole väheksyä kenenkään kokemuksia, vaan kertoa omia kokemuksia - ja ehkä antaa toivoa siitä, että ei Suomi ihan rappiolla tässä asiassa ole.

4 kommenttia:

 1. Nainhan se varmasti on, uskoisin myös etta paljon on kiinni omasta kaytöksesta ja tietenkiin siita millainen on paikallisen puolison perhe ja kaverit, siitahan se homma lahtee etenemaan etta tullaan jonkun yhteisön jaseniksi, jos vastassa on valmiiksi negalla asenteella oleva suku ja takavasemmalle hiihtaneet kaverit niin homma lahtee ehka jo alkuun vaarille urille. No omanlaista rasismia on joka maassa, Turkissakaan nuo ulkomaalaispoliisissa kaynnit ja viranomaisten asiattomat kysymykset tai asioiden vaikeuttaminen ei ole niin kovin kivaa, omanlaista rasismia sekin, tietylla lailla Turkissa on myös ihan ok monissa piireissa olla vahan rasistinen tiettyja kansalaisuuksia kohtaan, taalla on turha heilutella mitaan rasistikortteja, ketaan ei kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ja olen samaa mieltä kanssasi oikeastaan kaikessa :) On mielenkiintoista kuulla rasismista Turkissa, koska usein tuntuu, että monella syyttävä sormi osoittaa vain Suomea eikä Turkin virheitä nähdä. Vaikea kuvitella, että jossakin olisi paikka, jossa rasismia ei olisi lainkaan. Se vain taitaa esiintyä eri tavoin ja eri tilanteissa riippuen missä ollaan.

   Mietin tässä, että jos rasismista syyttäminen ei auta Turkissa, koska ketään ei kiinnosta, onko syytöksellä päinvastaista vaikutusta? Että asiat menee vain huonompaan suuntaan, jos korostaa olevan ulkomaalainen ja kokee olevansa syrjitty?

   Poista
 2. Pahoittelut jos sait minun kohdaltani "täystyrmäyksen", minäkin kerroin vain omista kokemuksistani ja siitä mitä itse näen viikottain enkä tosiaankaan kiellä mikäli muilla on hyviä kokemuksia :) Lähinnä tarkoitin sitä, että ei saa yleistää, että Suomessa ei rasismia olisi, koska valitettavasti sitä on hyvinkin paljon. Riippuu tietenkin taas kaupungista ja kaupunginosasta, tuolla Helin keskustelussa joku heitti ilmoille itä-Helsingin ja siellä varmasti on "parempi" olla, koska monikulttuurisuutta näkee hyvin paljon.

  Varmasti turkkilainen saa elää rauhallisemmin kuin esimerkiksi somali, mutta silti tää toiminta on täällä musta ikävää ja me ollaan tultu siihen tulokseen, että meidän ei ole täällä hyvä olla. Tämä ei tietenkään ole ainoa syy, minun on vain helpompi sopeutua muualle, vaikka toki sielläkin on omat vaikeutensa.. Hienoa kuitenkin, että teillä on mennyt paremmin ja miehesi on tänne sopeutunut, toivon teille kaikkea hyvää :)

  Niin kuin Petra tuossa sanoi, niin on paljon kiinni myös paikallisen puolison perheestä ja kavereista ja meillä todellakin on vastassa jo suku ja hylänneet kaverit, niin entäs sitten muu Suomi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, taisin hieman liioitella tuota täystyrmäystä. Sinun vastaus oli kyllä hyvin perusteltu ja asiallinen, ehkä tyrmäys olo tuli siitä toisesta :)

   En missään nimessä tarkoittanut, että Suomessa ei olisi rasismia, koska sehän on selvää, että rasismia on ja hei, olen asunut tilastojen mukaan yhdessä Suomen rasistisimmista kaupungeista, joten en voi väittää, etteikö rasismia olisi. Mielestäni kuitenkin rasismin määrää usein liioitellaan, ja kuten sanoin postauksessakin, tilastoissa määrät näyttää hurjalta kun ulkomaalaisetkin osaavat käyttää "rasismikorttia" hyväkseen. Ymmärrettävästi, mutta välillä ihan väärissä tilanteissa.

   Ymmärän oikein hyvin, että jos perhe ja ystävät ovat hylänneet puoliso valinnan takia, tuntuu, ettei kukaan muukaan voi hyväksyä valintaa ja kaikki varmasti ovat vain vastaan. Onneksi meitä monikulttuurisia pariskuntia ja perheitä alkaa olla Suomessa paljon, ja voimme jollakin tasolla jakaa vertaistukea ja tsempata toisiamme. Toisten hyvät kokemukset antavat varmasti toivoa :)

   Kiitos sinulle kommentista, ja myös täältä päin toivottelen kaikkea hyvää teille :)

   Poista